افراد واکسینه شده هنوز هم باید از ماسک استفاده کنند!
واکسنهای جدید احتمالاً از ابتلای فرد به ویروس COVID جلوگیری میکنند ولی هنوز هیچ کس نمیداند که آیا آنها مانع از انتقال ویروس به دیگران میشوند یا خیر. با این حال، دانشمندان در حال یافتن پاسخ این سوال هستند.
به نظر میرسد واکسنهای جدید ساخته شده توسط شرکتهای فایزر وModerna به طور چشمگیری در پیشگیری از بیماریهای شدید و علامت دار مؤثر هستند. اما مشخص نیست که آنها چقدر میتوانند از گسترش ویروس کرونا نیز جلوگیری کنند.
این امر به این دلیل است که در آزمایشات فایزر و Moderna تنها تعداد افرادی واکسینهای که درگیر بیماری شدند، مورد بررسی قرار گرفتند. این احتمال وجود دارد که برخی از افراد واکسینه شده علائمی از خود نشان ندهند و ویروس را به صورت کاملا مخفیانه منتقل کنند – به خصوص اگر در تماس نزدیک با دیگران قرار بگیرند یا ماسک نزنند.
اگر افراد واکسینه شده ویروس را به صورت خاموش و مخفیانه انتقال دهند ، ممکن است چرخه انتقال ویروس در جامعه ادامه پیدا کند و افراد واکسینه نشده در معرض خطر قرار بگیرند.
میخال تال ، ایمونولوژیست دانشگاه استنفورد میگوید: بسیاری از مردم فکر میکنند که پس از واکسیناسیون، دیگر مجبور به ماسک زدن نخواهند بود. “در حقیقت برای آنها بسیار مهم است که بدانند آیا مجبور به ادامه استفاده از ماسک هستند یا خیر، زیرا هنوز هم میتوانند ناقل بیماری باشند.”
در بیشتر عفونت های تنفسی ، از جمله ویروس کرونا، بینی مجرای اصلی ورود عامل پاتوژن است. ویروس به سرعت در بینی تکثیر میشود و سیستم ایمنی بدن را تحریک میکند تا نوعی آنتی بادی (پادتن) تولید کند که مخصوص بافت مخاطی (لایه بافتی که سطوح داخلی اکثر مجاری بدن و برخی ارگانهای بدن را میپوشاند) است. اگر همان فرد برای بار دوم در معرض ویروس قرار گیرد، آنتی بادیها و همچنین سلولهای ایمنی که آنتی ژن های ویروس (عامل تشخیص ویروس توسط سلول های ایمنی بدن موسوم به لنفوسیتها) را به یاد میآورند ، قبل از اینکه ویروس فرصتی برای ایجاد آلودگی در جای دیگری از بدن داشته باشد، به سرعت به آن حمله میکنند و آن را از بین میبرند.
واکسنهای ویروس کرونا به صورت عضلانی تزریق میشوند و سیستم ایمنی بدن را برای تولید آنتی بادی تحریک میکنند. به نظر میرسد با تزریق واکسن، فرد مصونیت کافی در برابر ویروس را به دست آورد.
برخی از آنتی بادیها در خون به گردش میابند و خود را به مخاط بینی میرسانند و در آنجا حفاظت ایمنی به عمل می آورند اما مشخص نیست که چه مقدار از آنتی بادیها و با چه سرعتی خود را به مخاط بینی میرسانند. اگر این مقدار زیاد نباشد یا سرعت عمل آنها پایین باشد، ویروس ها میتوانند با سرعت زیادی در بینی تکثیر شوند و در نهایت با عطسه به بیرون پرتاب شده و دیگران را آلوده کنند.
ماریون پپر ، ایمونولوژیست دانشگاه واشنگتن در سیاتل میگوید: “این مورد شبیه به یک مسابقه است که در آن ویروس میتواند سریعتر تکثیر شود یا سیستم ایمنی بدن میتواند آن را سریعتر کنترل کند.”
ثابت شده است که واکسن ویروس کرونا محافظ قدرتمندی در برابر بیماری های شدید و علامت دار است، اما هیچ تضمینی برای اثر بخشی آن در بینی نیست. ریه ها – که محل بروز علائم شدید کرونا است – در مقایسه با بینی یا گلو، بیشتر در دسترس آنتی بادیهای گردش خون هستند که این مورد محافظت از ریه ها را آسان تر می کند.
دیپتا باتاچاریا ، ایمونولوژیست دانشگاه آریزونا میگوید: ” اگر واکسن فایزر 95 درصد در پیشگیری از بیماری شدید و علامت دار موثر باشد ، مطمئناً در پیشگیری از عفونت بسیار کمتر موثر خواهد بود.”
البته سایر متخصصان نسبت به این موضوع خوش بین هستند که واکسن ها حتی در بینی و گلو به اندازه کافی ویروس را سرکوب می کنند تا از انتقال ویروس به افراد غیر واکسینه جلوگیری کنند.
آکیکو ایواساکی ، ایمونولوژیست دانشگاه ییل میگوید: “احساس من این است که به محض ایجاد ایمنی توسط واکسن ، احتمال آلوده شدن نیز کاهش مییابد.” “حتی اگر آلوده باشید ، میزان تکثیر ویروس در بینی به شدت کاهش می یابد.”
آزمایشات واکسن کرونا هنوز تعداد افرادی که مبتلا شدند اما بدون علامت هستند را مشخص نکرده است اما در حال حاضر تحقیقاتی در حال انجام است. شرکت واکسن سازی AstraZeneca در برخی از نتایج آزمایشات خود در ماه آبان اعلام کرد ، داوطلبانی که به طور منظم تحت آزمایش تشخیصی ابتلا به کرونا قرار گرفتند ، نتایج حاصل نشان می دهد که این واکسن ممکن است از آلودگی به ویروس جلوگیری کند.
محققی به نام جریکا پیتز ، میگوید که فایزر زیرمجموعه ای از شرکت کنندگان را برای یافتن آنتی بادی علیه پروتئین ویروسی به نام پروتئین N. آزمایش می کند. شرکت Moderna قصد دارد خون همه داوطلبان را برای بررسی وجود آنتی بادی N مورد بررسی قرار دهد. کالین هاسی ، سخنگوی Moderna گفت: “چند هفته طول می کشد تا نتایج به طور کامل منتشر شود.”
در این آزمایشات تاکنون فقط خون مورد بررسی قرار گرفته است ، اما آزمایش آنتی بادی در مخاط نیز تایید خواهد کرد که آنتی بادی می تواند به بینی و دهان نیز منتقل شود.
دکتر ایوون مالدونادو ، نماینده انجمن اطفال آمریکا در جلسات کمیته مشورتی فدرال در زمینه ایمن سازی ، خاطرنشان کرد: برخی مطالعات نشان داده اند که حتی افرادی که هیچ علامتی ندارند می توانند سطح زیادی از ویروس کرونا را در بینی خود داشته باشند. اولین فردی که دوبار به ویروس کرونا آلوده شد ، مردی 33 ساله در هنگ کنگ بود که هیچ گونه علامتی نداشت اما سطح کافی از ویروس برای آلوده کردن سایرین در بدن او وجود داشت.
دکتر مالدونادو میگوید افراد واکسینه شده که بار ویروسی بالایی دارند اما بدون علامت هستند، بدترین ناقلین بیماری هستند چرا که از آلودگی خود هیچ اطلاعی ندارند.
در کل میتوان گفت هرچند واکسن کرونا به خوبی میتواند از ابتلای افراد به ویژه حساس و مبتلا به بیماری های زمینه ای، به ضایعات شدید ویروس کرونا جلوگیری کند اما هنوز هیچ تضمینی وجود ندارد که فرد واکسینه، ناقل ویروس هست یا خیر.
منبع: روزنامه نیویورک تایمز