در بسیاری از مطالعات بالینی اخیر، تعدادی از بیماریهای زمینه ای از جمله فشار خون، دیابت و … که منجر به افزایش ریسک عفونت، ایجاد عوارض شدیدتر و همچنین افزایش شدت آسیب ریه و در نهایت مرگ و میر میشوند، گزارش شده است. شایع ترین بیماریهای زمینه ای، فشار خون (30٪) ، دیابت (19٪) و انسداد عروق کرونر قلب (8٪) هستند. شایعترین بیماری های زمینه ای در بیماران مبتلا به کرونا که دچار سندروم حاد تنفسی میشوند، فشار خون (27٪) ، دیابت (19٪) و بیماریهای قلبی عروقی (6٪) بوده است.
زیاد بودن تعداد بیماران کرونایی که مبتلا به فشار خون هستند موضوع دور از انتظاری نیست و لزوماً به معنی وجود یک رابطه معنادار میان کرونا و فشار خون یا شدت آن نیست ، زیرا فشار خون بالا در افراد مسن بسیار متداول است و افراد مسن در معرض خطر بیشتری برای آلوده شدن به ویروس کرونا و تجربه عوارض شدید آن قرار دارند.
مشخص نیست که فشار خون کنترل نشده یک ریسک فاکتور برای کرونا به حساب بیاید. حتی مشخص نیست که کنترل فشارخون میزان ریسک ابتلا را کاهش بدهد یا خیر. با این حال ، چندین موسسه تحقیقاتی بر این واقعیت تأکید کرده اند که کنترل فشار خون برای کاهش بار بیماری بسیار مهم است حتی اگر هیچ تاثیری در کاهش میزان ریسک در ابتلا به عفونت ویروسی کرونا نداشته باشد. میتوان نتیجه گرفت که اندازه گیری فشارخون به صورت دوره ای در خانه از اهمیت بسیار بالایی برای پیشگیری از ابتلا به کرونا برخوردار است.
چرا دیابت، فشارخون و همچنین روشهای درمانی آنها میتواند افراد را در معرض خطر بیشتری قرار دهد؟
کرونا از طریق آنزیم مبدل آنژیوتانسین 2 (ACE2) ، که توسط سلولهای اپیتلیال (نوعی از سلول ها که سطح داخلی اکثر مجاری بدن را میپوشانند) ریه ، روده ، کلیه و عروق خونی بیان می شود ، به سلولهای هدف خود متصل می شود. بیان ACE2 در بیماران با دیابت نوع 1 یا نوع 2 ، که با مهار کننده های ACE و مسدود کننده های گیرنده نوع I آنژیوتانسین 2 (ARB) تحت درمان قرار می گیرند، به شدت افزایش میابد. فشار خون بالا نیز با مهار کننده های ACE و ARB درمان می شود ، که منجر به تنظیم افرایشی ACE2 می شود. ACE2 نیز توسط تیازولیدیندیون ها و ایبوپروفن افزایش میابد. این داده ها نشان می دهد که بیان ACE2 در دیابت و در پروسیجر درمان با مهار کننده های ACE و ARB افزایش میابد. در نتیجه ، افزایش بیان ACE2 احتمال آلودگی به کرونا را افزایش میدهد. بنابراین میتوان نتیجه گرقت که درمان دیابت و فشار خون بالا با داروهای افزاینده ACE2 خطر ابتلا به نوع شدید و کشنده کرونا را افزایش می دهد.
اگر چنین فرضیه ای تأیید شود ، می تواند چالش های جدی را در رابطه با پروسیجر درمان به وجود آورد چراکه از یک طرف ACE2 میزان التهاب را کاهش می دهد و به عنوان یک شیوه درمانی جدید و بالقوه برای بیماری های التهابی ریه ، سرطان ، دیابت و فشار خون شناخته شده است. مورد دیگری که باید بررسی شود ، زمینه ژنتیکی است که میتواند باعث افزایش خطر ابتلا به SARS-CoV-2 شود. این زمینه ژنتیکی میتواند به چند شکلی بودن (پلی مورفیسم) ACE2 مربوط باشد که در افراد مختلف، زمینه ای را برای ابتلا به دیابت شیرین ، سکته مغزی و فشار خون ، به ویژه در جمعیت های آسیایی به وجود می آورد. به طور خلاصه، حساسیت یک فرد ممکن است به ترکیبی از عوامل مختلف مثل روش درمانی و چند شکلی بودن (پلی مورفیسم) ACE2 حاصل شود.
بیماران مبتلا به بیماری های قلبی ، فشار خون بالا و یا دیابت که با داروهای افزاینده ACE2 تحت درمان هستند ، در معرض خطر بیشتری برای عفونت شدید کرونا قرار دارند و بنابراین ، باید از لحاظ درمانی و دارویی (داروهایی که میزان ACE2 را تغییر میدهند مانند داروهای مهار کننده ACE یا ARB ها) تحت نظارت پرشکان قرار گیرند. بر اساس تحقیقات صورت گرفته هیچ شواهد بالینی مبنا بر اینکه مسدود کننده های کانال های کلسیمی (این نوع از دارو با مسدود کردن ناقل کلسیم در غشا که دلیل اصلی انقباض عضلات عروق و افزایش فشارخون است، باعث کاهش فشارخون میشود) بیان یا فعالیت ACE2 را افزایش دهند، یافت نشده است بنابراین، این روش می تواند یک درمان جایگزین مناسب در این بیماران باشد.
نتایج تحقیقات و آزمایشات برروی بیماران کرونایی
در کل ، 2877 بیمار بستری مبتلا با COVID-19 در این تحقیق مورد مطالعه قرار گرفتند. 5/29 % از بیماران مبتلا به بیماریهای زمینهای از جمله دیابت، فشار خون و مشکلات قلبی – عروقی مثل آنژین صدری و آنفارکتوس قلبی بودند. 83.5٪ بیماران مبتلا به فشار خون از داروهای ضد فشار استفاده می کردند. سابقه پزشکی، علائم و فشار خون بیمارانی که داروهای ضد فشار خون مصرف میکنند و بیمارانی که این داروها را مصرف نمیکنند تفاوت زیادی نداشت. همچنین تعدادی از بیماران فشارخونی که دارو مصرف میکردند، از داروهای مهارکننده سیستم رنین – آنژیوتانسین – آلدوسترون (RAAS) (RAAS سیستمی است که با مکانیسمهای مختلف فشار خون را بالا میبرد) و سایر بیماران داروهایی غیر از این نوع داروها را مصرف میکردند.
4 درصد از افرادی که مبتلا به فشارخون بودند، در اثر کووید فوت کردند در حالی که تنها 1.1 درصد از افرادی که فشارخون نداشتند، در اثر کووید فوت کردند. این نشان میدهد که احتمال مرگ افراد مبتلا به فشارخون در اثر کرونا بیش از 2 برابر و حتی 4 برابر افراد غیرمبتلا است. روند بیماری در تمامی بیماران از زمان شروع علائم تا ترخیص، بررسی شد و نتایج نشان میدهد که افرادی که مبتلا به فشارخون بودند به احتمال زیاد به نوع شدید و حاد کرونا مبتلا میشوند و همچنین احتمال اینکه این بیماران نیاز به دستگاه ونتیلاتور داشته باشند بسیار بیشتر است. همچنین در میان بیماران فشارخونی، آن دسته که داروهای ضدفشارخون مصرف نمیکنند، بسیار بیشتر در معرض خطر مرگ هستند. 183 مورد از بیماران با مهارکننده های RAAS و 527 مورد با سایر انواع داروهای ضدفشارخون تحت درمان قرار گرفته بودند. روند بیماری از زمان شروع علائم تا ترخیص، شدت کرونا، درصد بیمارانی که نیاز به ونتیلاتور داشتند و همچنین میزان مرگ و میر در بین دو گروه ذکر شده بسیار مشابه بوده است.
نتیجه گیری
در حالی که فشارخون میتواند به عنوان عاملی کاملا مجزا از کرونا باعث مرگ و میر شود، اما عدم درمان این دسته از بیماران توسط داروهای ضدفشارخون، میتواند خطر مرگ را در بیماران فشارخونی مبتلا به کرونا به شدت افزایش دهد. بنابر آزمایشات، مصرف داروهای مهارکننده سیستم RAAS در مقایسه با سایر داروهای ضدفشارخون، خطر مرگ در اثر کرونا را به میزان بیشتری در بیماران فشارخونی کاهش میدهد. با این حال، هنوز نتایج دقیقی درمورد ریسک مصرف این نوع داروها در بیماران کرونایی، منتشر نشده.
نقش دیجی طب در کنترل فشارخون
از آنجایی که بیماری فشار خون نقش بسیار زیادی در بالا بردن ریسک ابتلا به نوع حاد یا شدید کرونا و حتی مرگ در اثر این ویروس دارد، دیجی طب سعی دارد تا با ارائه بهترین برندهای فشارسنج (Omron، Beurer، Rossmax، Pic Solution و ….) به شما مشتریان گرامی کمک کند تا بتوانید در خانه، فشارخون خود و نزدیکان (به خصوص افراد سن بالا حتی با وجود واکسیناسیون) را با دقت هرچه بیشتر اندازهگیری کنید و درصورت بالا بودن آن، هرچه سریعتر اقدام به مسائل پیشگیرانه کرده و ریسک ابتلا به کرونا را با درصد قابل توجهی کاهش دهید. البته توجه داشته باشید که خود بیماری فشارخون به تنهایی عامل بخش زیادی از مرگ و میر جامعه است لذا، کنترل آن در محدوده طبیعی حتی در شرایط غیرکرونایی از ارزش ویژه ای برخوردار است.
منابع:
Are patients with hypertension and diabetes mellitus at increased risk for COVID-19 infection?