شوره سر می تواند سخت و آزاردهنده باشد و یک مشکل شایع در افراد میباشد: تخمین زده می شود که 40٪ از تمام ایرانی ها حداقل یک بار در زندگی خود به شوره سر مبتلا می شوند.
تشکیل پوسته های مرده یک فرآیند کاملاً طبیعی است. ما هر روز تکه های پوست خود را از دست می دهیم چه از بدن باشد چه از سر. پوست ما تقریبا هر چهار هفته یکبار بازسازی می شود. با انجام این عمل، سلول های مرده و قدیمی پوست پاک سازی میشوند.
اما سلولهای پوست سر خیلی سریع بازسازی میشوند و گروههای بزرگی از سلولها از پوست سر جدا شوند، که به عنوان شوره سر ظاهر میشوند.
پیتریازیس کاپیتیس که معمولاً به عنوان شوره سر شناخته می شود یکی از شایع ترین و شایع ترین بیماری های پوستی است که اکثریت جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار می دهد. این بیشتر به دلیل پوسته پوسته شدن سطحی در لایه شاخی و بیومارکرهای التهابی است،
زیرا منجر به تغییرات ساختاری قابل توجهی می شود.عوامل مختلف درونی و بیرونی مانند مخمر مالاسزیا، شرایط اپیدرمی میزبان، ترشح چربی و پاسخهای ایمنی غیرطبیعی در پاتوژنز نقش دارند.
صرف نظر از تحقیقات گسترده، درک جزئیات، و روش های درمانی، هنوز به دلیل ماهیت مکرر آن، همچنان عامل نگرانی است.
یک نظرسنجی در ایالات متحده نشان داد که سالانه 50 میلیون نفر عمدتاً در سنین قبل از بلوغ از شوره سر رنج می برند و شیوع آن به دلیل شهرنشینی سریع به شدت در حال افزایش است. شدت آن متفاوت است و مردان را بیشتر از زنان مبتلا می کند.
این بیماری بیشتر در نوجوانان، جوانان، و دوباره در سالمندان بالای 50 سال رخ می دهد. همچنین فصلی است: عمدتاً در زمستان و حداقل در تابستان رخ می دهد.
شوره سر باعث خارش و پوسته پوسته شدن پوست با واکنش التهابی خفیف می شود. این یک شکل خفیف درماتیت سبورئیک است و شدت آن از شوره سر خفیف تا اریترودرمی لایه بردار متغیر است که نیاز به یک خط درمان مشخص دارد.
چندین عامل بیرونی و درونی وجود دارد که به نظر می رسد در ایجاد (شوره سر) نقش دارند:
- عوامل بیرونی
عبارتند از عدم رعایت بهداشت فیزیکی، استفاده بیش از حد از اسپری مو، ژل، موم، کرم ها، اختلالات زیبایی شناسی مداوم و قرار گرفتن در معرض گرد و غبار و کثیفی. عوامل ذاتی عمدتاً شامل افزایش فلور میکروبی، حساسیت فردی، آلرژی، حساسیت،
عدم تعادل هورمونی، استعداد ژنتیکی و محصولات متابولیک برخی از اسیدهای آمینه ضروری مانند تریپتوفان و همچنین سرکوب سیستم ایمنی است.
- عوامل ذاتی
سلول های پوست به طور مداوم بر روی پوست سر تشکیل می شوند، بنابراین ریزش سلول های مرده پوست یک روش معمولی است. با شوره سر، سلول های پوست با سرعت بیشتری نسبت به معمولی ریخته می شوند. روغن پوست سر باعث می شود سلول های پوست به هم چسبیده و به صورت دانه های سفید ظاهر شوند.
پوست سر دارای یک شبکه زیستی است که استافیلوکوکوس، پروپیونی باکتریوم و مالاسزیا از اجزای شناخته شده آن هستند. با این حال، برخی مطالعات نشان داده اند که وجود شوره سر ارتباط نزدیکی با عدم تعادل در نسبت این جمعیت عمده قارچی و باکتریایی دارد که در پوست سر مستعمره می شوند.
- بیماری های سرکوب کننده سیستم ایمنی و پیتریازیس کاپیتیس
برخی از افراد با ایمنی پایین بیشتر در معرض شوره سر هستند، در حالی که برخی دیگر با چرخه های پاکسازی متناوب و شعله ور شدن گاه به گاه این بیماری مواجه می شوند. دلایل مختلفی برای تضعیف ایمنی وجود دارد. ممکن است به دلیل بیماری سرکوب کننده سیستم ایمنی یا دارو باشد.
شیوع بالای شوره سر و عود مجدد آن در بیماران مبتلا به اختلالات سرکوب کننده سیستم ایمنی نشان دهنده ارتباط بین رشد قارچی مالاسزیا و سیستم ایمنی است.
بیماری های سرکوب کننده سیستم ایمنی مانند ایدز، کم خونی، سرطان، بیماری پارکینسون، مولتیپل اسکلروزیس و افسردگی خلقی منجر به تشدید شوره می شود. تحقیقات نشان می دهد که استرس می تواند اثربخشی سیستم ایمنی را کاهش دهد،
و بنابراین، ممکن است با مهار سیستم ایمنی، استرس به طور بالقوه به شوره سر کمک کند. با این حال، عفونت های مالاسزیا می توانند به صورت موضعی سطحی ظاهر شوند یا می توانند باعث عفونت های سیستمیک در میزبان هایی با نقص ایمنی شوند.
دو نوع شوره سر وجود دارد:
- شوره چرب:
پوسته های روغنی شوره سر بزرگ، مایل به زرد و پلاک مانند هستند. آنها رسوبات چرب و زرد رنگی دارند که به سر و مو می چسبند.
یکی دیگر از بیماری های رایج خشکی پوست سر است که شامل بسیاری از علائم مرتبط با درماتیت سبورئیک است. در حالی که در واقع شوره سر نیست، اما پوست سر خشک باعث می شود پوسته های کوچک سفید یا خاکستری از پوست سر و مو بیفتند.
مانند درماتیت سبورئیک، این عارضه باعث تحریک و خارش پوست سر میشود و هنگام لمس، پوستههای کوچک اغلب از سر میافتند و در موها و لباسها قابل مشاهده هستند. در حالی که شوره سر محصول سلول های مرده پوست و پوست سر چرب است،
خشکی پوست سر به دلیل عدم تولید سبوم ایجاد می شود و می تواند با استفاده از شامپوهای خشن و محصولات مو تشدید شود. مانند بقیه پوست شما، زمانی که پوست سر شما خشک می شود، ممکن است تحریک و خارش کند.
دلایل ایجاد شوره چرب
غدد چربی روی پوست سر، سبوم تولید می کنند. این کار از پوست سر در برابر از دست دادن رطوبت و اثرات محیطی محافظت می کند. در پوست سر چرب، غدد چربی سبوم بیش از حد تولید می کنند. این باعث می شود میکروب ها و میکروارگانیسم هایی که به طور طبیعی روی پوست وجود دارند سریعتر تکثیر شوند.
به عنوان مثال، مخمر مالاسزیا سبوم و سلول های مرده پوست را تجزیه می کند. اما اگر خیلی سریع رشد کند، پوست سر با تولید سلولهای پوستی بیشتر واکنش نشان میدهد که بعداً در گروههای بزرگی از سلولها از بین میروند. سبوم اضافی باعث می شود سلول ها به هم بچسبند و پوسته های بزرگ و قابل مشاهده شوره سر را تشکیل دهند.
شوره سر چرب نیز می تواند از علائم درماتیت سبورئیک باشد. اگر شما نیز از خارش شدید، قرمزی و التهاب پوست سر رنج می برید، لطفا به پزشک مراجعه کنید.
راه های درمان
عوامل ضد شوره فعلی حاوی عوامل ضد قارچ، کراتولیتیک، ضد التهاب، ضد سبوم و ضد باکتری هستند که در زیر آورده شده است:
- عوامل ضد قارچ:
درمان فعلی شامل عوامل ضد قارچی موضعی مختلف است که با هدف از بین بردن و کاهش سطح مالاسزیا به طور مشابه فعالیت غدد سباسه را کاهش می دهد. عوامل ضد قارچی موضعی اصلی که برای کنترل شوره سر استفاده میشوند عبارتند از مشتقات ایمیدازول، پیریتیون روی (1-هیدروکسی-2-پیریدینتیونها و نمکهای آنها، بهویژه نمکهای روی)، گوگرد، پیروکتونئولامین و مشتقات آندسیلنیک اسید.
- نقش زینک در ایمنی:
مشخص شده است که روی نقش حیاتی در سیستم ایمنی ایفا می کند و افراد دارای کمبود زینک به شدت مستعد ابتلا به انواع گونه های مالاسزیا هستند. روی یک واسطه قوی برای مقاومت میزبان در برابر عفونت است. به دلیل سمیت کم زینک در دوزهای بالا، استفاده درمانی از زینک به عنوان یک تعدیل کننده ایمنی در کنار عامل ضد قارچی ممکن است به عنوان یک رویکرد جدید عمل کند.
- عوامل ضد سبوم:
در مقادیر معمولی، سبوم یک ماده روغنی است که وظیفه محافظت از پوست در برابر کم آبی را دارد. همچنین دارای خواص ضد باکتریایی است. وجود سبوم بیش از حد منجر به تغییر تعادل هیدرولیپیدی پوست می شود. برای کنترل ترشح سبوم می توان از عوامل ضد چربی مانند
لوسیون های ضد عفونی کننده، لوسیون های حاوی مواد محلول در چربی (برای حل کردن چربی ها)، لوسیون های حاوی حلال های لیپیدی (بر پایه روغن) و لوسیون های تسکین دهنده (اسیدهای آمینه، گوگرد، قطران کاج) استفاده کرد.
علاوه بر این، یک عمل قابض باید روی زمینهای سباسه اعمال شود تا از تولید بیش از حد سبوم جلوگیری کند و بوی بد ناشی از اکسیژنرسانی سطحی لیپیدها (چربیها) تولید شده توسط سبوره را خنثی کند.
- تعدیل کننده های ایمنی:
تاکرولیموس و پیمکرولیموس کلسینورین را مهار می کنند و در درمان شوره موثر بوده اند. هر دو دارو با مهار تولید سیتوکین دارای اثر ضد التهابی هستند. با این حال، تاکرولیموس دارای فعالیت قارچ کش قوی در شرایط آزمایشگاهی علیه مالاسزیا است.
تاکرولیموس و پیمکرولیموس عمدتا برای استفاده کوتاه مدت در بیماران مبتلا به درماتیت سبورئیک هستند
عوامل ضد شوره در ترکیبات مختلفی یافت می شوند و در اشکال مختلف مانند شامپو، لوسیون، حالت دهنده ها و کرم های حاوی ترکیبی از اجزای مصنوعی و طبیعی موجود می باشند. درک نوع شوره سر و علت آن تضمین می کند که می توانید درمان مورد نیاز خود را دریافت کنید.
شما میتوانید انواع شامپوهای ضد شوره را از فروشگاه دیجی طب و از معتبر ترین فروشگاه ها خریداری فرمایید
منبع:
https://www.lhhair.com/blog/the-difference-between-dry-dandruff-and-oily-dandruff.html#gref