بوی بدن به خاطر ترکیبی از باکتری ها و عرق روی پوست شما تولید می شود. بوی بدن شما می تواند به خاطر هورمون ها، غذایی که میل میکنید، عفونت، داروها یا شرایط زمینه ای از قبیل دیابت تغییر کند.

این بو همان رایحه ای است که هنگامی عرق شما با باکتری های روی پوستتان تماس پیدا می کند، تولید میشود. عرق به خودی خود بو نمی دهد، ولی زمانی که باکتری های روی پوست با عرق شما ترکیب می شوند،

سبب ایجاد بو می شود. این بو می تواند بوی شیرین، ترش، تند یا شبیه پیاز بدهد. میزانی که عرق می کنید لزوماً بر بوی بدن شما تأثیر نمی گذارد.

به همین خاطر است که یک شخص ممکن است بوی نامطبوع بدن داشته باشد اما عرق نکند. بالعکس، شخص می تواند بیش از حد عرق کند اما بویی ندهد.

این به این خاطر است که بوی بدن نتیجه نوع باکتری روی پوست شما و شیوه تعامل آن باکتری با عرق است، نه خود عرق.

عرق کردن ترشح مایعات توسط غدد عرق بر روی پوست شما است. دو نوع غدد عرق وجود دارد: اکرین و آپوکرین. غدد آپوکرین وظیفه تولید بوی بدن هستند.

غدد اکرین

این غده عرق را مستقیماً به سطح پوست شما ترشح می کنند. که با تبخیر عرق، سبب خنک شدن پوست و تنظیم دمای بدن میشود.

این غده بو تولید نمی کند زمانی که که دمای بدن شما به خاطر فعالیت بدنی افزایش می یابد، عرق کردن از پوست شما یک عمل خنک کننده ایجاد می کند. این غدد بیشتر بدن شما را از کف دست و پا پوشش می دهند.

غدد آپوکرین

غدد آپوکرین به داخل فولیکول های مو باز می شوند. فولیکول های مو ساختار لوله مانندی هستند که موهای شما را در پوست نگه می دارند. می توانید غدد آپوکرین را در کشاله ران و زیر بغل خود پیدا کنید.

این غدد که وظیفه تولید عرق را دارند در زمان تماس با باکتری های روی پوست بوی نا مطبوع تولید میکنند. غدد آپوکرین تا سن بلوغ شروع به کار نمی کند،

به همین دلیل است که بوی بدن را در کودکان خردسال حس نمی کنید.

تعریق بدن یک فرآیند طبیعی بدن است، ولی به خاطر غذاهای خاصی که می خوریم، اقدامات بهداشتی یا ژنتیکی، عرق بعد از تماس با پوست می تواند بوی بدی داشته باشد.

تغییر در میزان عرق کردن یا بوی بدن شما می تواند نشان دهنده یک بیماری باشد.

غدد آپوکرین زمانی که فرد به سن بلوغ می رسد شروع به کار میکند، به همین دلیل بوی بدن تا دوران نوجوانی شروع نمی شود.

علت بوی بد بدن چیست؟

بوی بدن وقتی تولید می شود که باکتری های روی پوست شما با عرق تماس پیدا می کنند. پوست ما به طور طبیعی از باکتری پوشیده شده است.

هنگامی که ما عرق می کنیم، آب، نمک و چربی با این باکتری ترکیب می شوند و می توانند سبب ایجاد بوی بد شوند. بو بدن می تواند بد، خوب یا اصلاً بویی نداشته باشد.

عواملی از قبیل غذاهایی که می خورید، هورمون ها یا داروها می توانند بر بوی بدن اثر بگذارند. وضعیتی به نام هیپرهیدروزیس موجب می شود شخص بیش از حد عرق کند.

اشخاص مبتلا به این بیماری ممکن است بیشتر دچار بوی بدن باشند، به این دلیل که آنها بسیار عرق می کنند، اما اکثر اوقات این غدد عرق اکرین هستند که بیشترین ناراحتی را با عرق کردن کف دست و پا ایجاد می کنند.

هر بار که عرق می کنید، این احتمال وجود دارد که بوی نامطبوع بدن تولید کنید. بعضی افراد نسبت به افراد دیگر بیشتر در معرض بوی بد بدن هستند.

عوامل دیگری که می توانند بر بوی بدن تأثیر بگذارند عبارتند از:

  • ورزش.
  • استرس یا اضطراب.
  • آب و هوای گرم.
  • اضافه وزن داشتن.
  • ژنتیک

 

علت بوی بد عرق و راه درمان آن
علت بوی بد عرق و راه درمان آن

چرا عرق من بوی بدی می دهد؟

عوامل گوناگونی می تواند وجود داشته باشد که عرق شما بوی بدی می دهد. برای مثال، بعضی از داروها، مکمل ها یا غذاها می توانند عرق شما را بوی بدی دهند.

به خاطر داشته باشید که عرق به خودی خود بو نمی دهد. این باکتری روی پوست شما همراه با عرق است.

چندین بیماری با تغییر در بوی معمول بدن افراد مرتبط است:

  • دیابت.
  • نقرس.
  • یائسگی
  • تیروئید پرکار
  • بیماری کبد.
  • بیماری کلیوی.
  • بیماری های عفونی.

اگر دچار بیماری دیابت هستید، تغییر در بوی بدن می تواند نشانه کتواسیدوز مرتبط با دیابت باشد. سطوح بالای کتون سبب اسیدی شدن خون و بوی میوه ای می شود.

در مورد بیماری کبد یا کلیوی، بوی شما ممکن است بویی شبیه سفید کننده به خاطر تجمع سم در بدن شما ایجاد کند.

آیا تغییرات هورمونی باعث ایجاد بوی بد بدن می شود؟

بله، تغییرات در هورمون ها می تواند موجب بوی بد بدن شما شود. گرگرفتگی، تعریق شبانه و نوسانات هورمونی که در زمان یائسگی تجربه می‌شود سبب تعریق بیش از حد می‌شود که باعث تغییر در بوی بدن می‌شود.

برخی از اشخاص بر این باورند که بوی بدن آنها در زمان بارداری یا قاعدگی تغییر می کند.

تحقیقات نشان می‌دهد که بوی بدن شخص در طول تخمک‌گذاری (زمانی که در چرخه قاعدگی یک فرد می‌تواند باردار شود) تغییر می‌کند تا همسر خود را جذب کند.

آیا برخی غذاها می توانند باعث بوی بد بدن شوند؟

ضرب المثل “شما همان چیزی هستید که می خورید” در مورد بوی بدن صدق میکند. اگر غذای غنی از گوگرد بخورید بوی بسیار بدی را ایجاد کنید.

گوگرد بوی تخم مرغ گندیده می دهد. نمونه هایی از غذاهای غنی از گوگرد عبارتند از:

  • پیازها.
  • سیر.
  • کلم.
  • کلم بروکلی.
  • گل کلم.
  • گوشت قرمز.
  • سایر محرک های رایج رژیم غذایی بوی بد بدن عبارتند از:
  • مونو سدیم گلوتامات (MSG).
  • کافئین
  • ادویه هایی مانند کاری یا زیره سبز.
  • سس تند یا غذاهای تند دیگر.
  • الکل.

حذف یا کاهش این محرک ها ممکن است به بهبود بوی بدن شما کمک کند.

چگونه پزشکان بوی بد بدن را درمان می کنند؟

درمان تعریق بیش از حد و بوی بدن به دلایل زمینه ای بستگی دارد که پزشک شما می تواند از طریق معاینه فیزیکی و آزمایش خون یا ادرار آن را تعیین کند.

علت بوی بد بدن می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • بهداشت فردی و سبک زندگی

با حمام کردن یا دوش گرفتن روزانه با صابون آنتی باکتریال پوست خود را تمیز نگه دارید. روی قسمت هایی که بیشتر عرق می کنید، از قبیل ناحیه زیر بغل و کشاله ران، تمرکز کنید.

حذف برخی از باکتری های روی پوست به طور منظم می تواند از بوی نامطبوع بدن پیشگیری کند.

زیر بغل خود را تراشیده نگه دارید تا عرق به سرعت تبخیر شود و زمان زیادی برای تماس با باکتری ها نداشته باشد. مو محل رشد باکتری ها است.

لباس های گشاد از پنبه بپوشید. این لباس ها به پوست شما اجازه تنفس می دهد. این قانون در مورد لباس زیر و سوتین نیز صدق می کند.

لباس های ضد رطوبت (پارچه ای که می تواند رطوبت را از پوست شما دور کند) نیز مفید است.

از یک ضد تعریق موضعی استفاده کنید که با بازگرداندن عرق به داخل غدد عرق شما عمل می کند. زمانی که بدن سیگنالی مبنی بر پر بودن غدد عرق دریافت می کند، تولید عرق کاهش می یابد.

این داروها شامل داروهای ضد تعریق بدون نسخه است.

سعی کنید غذاهای بیش از حد بدبو را از رژیم غذایی خود حذف کنید باید توجه داشته باشید که غذاهای خاص بوی بدن شما را بدتر می کند.

سیر، پیاز و الکل نمونه هایی از مواد غذایی هستند که ممکن است بوی عرق شما را بدتر کنند

 

علت بوی بد عرق و راه درمان آن
علت بوی بد عرق و راه درمان آن

 

  • داروها

تزریق های کوچک سم بوتولینوم (مانند بوتاکس) در زیر بغل می تواند به طور موقت تعریق را مسدود کند.

داروهای تجویزی از تعریق پیشگیری میکنند. اگر دکتر شما این را پیشنهاد می‌کند، به شما هشدار می‌دهند که در استفاده از آن احتیاط کنید زیرا بدن شما برای خنک کردن خود در صورت نیاز نیاز به عرق کردن دارد.

یک دستگاه دستی که امواج الکترومغناطیسی ساطع می کند می تواند غدد عرق زیر بازوهای شما را از بین ببرد.

چگونه به طور طبیعی از شر بوی بدن خلاص شوید؟

اگر می خواهید رویکرد طبیعی تری برای درمان بوی بد زیر بغل داشته باشید، ممکن است مواردی وجود داشته باشد که کارساز باشند. با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در مورد موارد زیر صحبت کنید:

  • جوش شیرین:

با استفاده از جوش شیرین و آب خمیر درست کنید. خمیر را به زیر بغل خود بمالید و بگذارید خشک شود. جوش شیرین اسید روی پوست شما را متعادل می کند و بوها را کاهش می دهد.

  • چای سبز:

کیسه های چای سبز را در آب گرم قرار دهید. چای کیسه ای خیس شده را برای چند دقیقه در روز زیر بغل خود قرار دهید. چای سبز ممکن است به مسدود کردن منافذ پوست و کاهش تعریق کمک کند.

  • سرکه سیب:

سرکه سیب را با مقدار کمی آب در یک بطری اسپری مخلوط کنید. مخلوط را به زیر بغل خود اسپری کنید. اسید موجود در سرکه به کشتن باکتری ها کمک می کند.

  • آب لیمو:

آب لیمو و آب را در یک بطری اسپری مخلوط کنید. مخلوط را زیر بغل خود اسپری کنید. اسید سیتریک موجود در آب لیمو باکتری ها را از بین می برد.

کدام دئودورانت برای زیر بغل هایی که بو می دهند بهتر است؟

دئودورانت ها با پوشاندن بوی بدن با رایحه خوشبوتر عمل می کنند. از طرف دیگر، ضد تعریق ها میزان تعریق شما را کاهش می دهند.

اطمینان حاصل کنید که از یک محصول زیر بغل استفاده می کنید که روی بسته بندی آن عبارت «ضد تعریق» نوشته شده است. ماده فعال اکثر ضد تعریق ها آلومینیوم است.

بعد از دوش گرفتن یا حمام کردن و قبل از خواب از ضد تعریق استفاده کنید. مطمئن شوید که ضد تعریق را روی پوست خشک بمالید تا بهترین نتیجه را داشته باشید.

اگر داروهای ضد تعریق بدون نسخه کمکی نکردند، ممکن است پزشک شما بتواند ضد تعریق قوی تری را تجویز کند.

جمع بندی مطالب

باکتری های روی پوست شما باعث ایجاد بوی بد بدن می شوند. داشتن بوی طبیعی بدن کاملاً طبیعی است و لزوماً به میزان تعریق شما ارتباطی ندارد. عرق به خودی خود بی بو است.

برخی از شرایط پزشکی، ژنتیک، اضافه وزن یا خوردن برخی غذاها می تواند شما را مستعد ابتلا به بوی بد بدن کند. اگر نسبت به بوی بدن خود آگاه هستید،

چیزهایی وجود دارد که می توانید سعی کنید بوی نامطبوع را کاهش دهید یا بپوشانید. استفاده از یک ضد تعریق قوی تر، اصلاح و شستن با صابون آنتی باکتریال چندین بار در روز می تواند کمک کننده باشد.

اگر هیچ یک از این راه حل ها برای شما کارساز نبود، با دکتر خود تماس بگیرید.

دکتر شما ممکن است یک درمان با نسخه را توصیه کنند یا آزمایشاتی را برای رد سایر شرایط انجام دهند

دیدگاهتان را بنویسید