پرسشهای متداول در رابطه با انواع جهش یافته کروناویروس و پاسخ به آنها
ویروس ها همیشه جهش می یابند ، از جمله ویروس جدید کرونا که باعث همه گیری جهانی Covid-19 شده است. بیشتر این جهش ها هیچ تأثیر آشکاری ندارند. اما ویروس های جهش یافته ای که در انگلیس ، آفریقای جنوبی و برزیل پدید آمده اند نگرانی زیادی ایجاد کرده اند. به نظر نمی رسد ویرولانس (بیماری زایی) ویروس های جدید بیشتر باشد اما مطالعات نشان می دهد که شیوع بیشتری دارند. افزایش آلودگی به ویروس های جهش یافته، منجر به افزایش میزان بستری و میزان مرگ و میر در انگلیس و سایر نقاط شده است. شرکت های سازنده واکسن می گویند واکسن هایشان برای ویروس های جدید نیز کاربردی هستند اما برخی از محققان هشدار داده اند که برای حفظ اثربخشی ، نیاز است تا واکسن ها به صورت دوره ای به روز شوند.
1. این موضوع تا چه حدی جدی است؟
ویروسی که در سپتامبر در جنوب شرقی انگلستان ظاهر شد ، نژاد B.1.1.7 لقب گرفت ، در اواخر ماه دسامبر جهش در موارد ابتلا انگلیس را به حالت قرنطینه در آورد ، همچنین بسیاری از کشورها از جمله ایالات متحده را وادار به توقف سفرهای هوایی و ریلی از مبدا انگلیس و اعمال مجدد محدودیت ها کرد. کشورهای دیگر به ویژه در اروپا به صورت جدی تر قرنطینه را اعمال کرده اند و همچنان مردم را به رعایت پروتکل های بهداشتی از جمله استفاده از ماسک ملزوم میکنند. مسئولان سلامت هشدار داده اند که این ویروس ممکن است در ماه مارس در ایالات متحده گسترش یابد. کشورهای جنوب آفریقا به دلیل افزایش دوباره موارد ابتلا توسط نوع جهش یافته ای از ویروس به نام 501Y.V2 با فشار زیادی مواجه هستند. محققان برزیلی هشدار می دهند که یک نوع جهش یافته به نام P.1 که در ماه دسامبر در آمازون مشاهده شده بود می تواند شیوع ویروس در برزیل را تشدید کند.
2. علت این امر چیست؟
تحقیقات اولیه نشان می دهد که ویروس جهش یافته بیشتر از سایر اعضای خانواده SARS-CoV-2 در میان مردم گسترش می یابد. دانشمندان دریافتند که نوع جدید ویروس می تواند سلولهای انسانی را به طور وسیع تری آلوده کند و در حدود 50% از نسخه های قبلی شیوع بیشتری دارد. مشخص شده است که ویروس جهش یافته انگلیسی 56٪ تا 70٪ شیوع بیشتری دارد. ویروس جدید تا به الان 17 بار جهش پیدا کرده است. سرعت جهش این ویروس سریعتر از آن است که دانشمندان می پنداشتند. محققان هیچ مدرکی مبنی بر ایجاد بیماری شدیدتر توسط نوع جهش یافته پیدا نکردند. گزارشی از سوی محققان کالج امپریال لندن طبق آماری شایان توجه نشان داد که ویروس B.1.1.7 افراد جوان را – افراد زیر 20 سال – بیشتر از سایرین مبتلا میکند ، هرچند دلیل این قضیه می تواند وابسته به شرایط باشد . مطالعه 641 مورد بیمار کرونایی در انگلیس نشان می دهد که افراد مبتلا به ویروس جدید کرونا 10 تا 100 برابر ویروس بیشتری در مقایسه با آلودگی ویروس SARS-CoV-2 (نسل اول CoVID-19) در بینی خود دارند چنین موردی نشان دهنده واگیری نوع جدید ویروس است.
3. انواع جدید ویروس چقدر میزان واگیری بیماری را افزایش می دهند؟
به نظر می رسد که انواع جدید دارای مزایایی نسبت به نسخه های دیگر ویروس هستند که آنها را قادر می سازد تا به سرعت غالب شوند ، اگرچه عواملی مانند اجتماع بیشتر افراد در داخل منزل در فصول سرد سال نیز ممکن است در گسترش بیماری نقش داشته باشد. یک گروه تحقیقاتی در انگلیس در ماه دسامبر خاطر نشان کرد که نژاد B.1.1.7 ممکن است منجر به افزایش میزان تکثیر اولیه یا R0 (میانگین تعداد عفونت های جدید ناشی از یک مورد بیمار) به اندازه 0.39 تا 0.93 شود. (افزایشی قابل توجه در میزان سرایت نسبت به سایر نسخه های ویروس)
4. ویروس CoVID-19 چند بار جهش یافته است؟
هزاران جهش در ژنوم SARS-CoV-2 از زمان ظهور ویروس در اواخر سال 2019 رخ داده است. نسخه ای از ویروس از نوعی جهش موسوم به جهش D614G در اوایل سال 2020 برای اولین بار ظاهر شد. در ماه ژوئن ، ویروس D614G جایگزین نسخه اولیه covid-19 شد و به سرعت در سرتاسر جهان گسترش یافت. ماه ها بعد ، یک نوع جدید مرتبط با راسو پرورشی در ده بیمار در دانمارک شناسایی شد ، اما شیوع گسترده ای نداشت. همانطور که جهش ها ادامه می یابند نسخه های جدیدتر و حتی با شیوع بیشتری ایجاد میشوند.
5. کدام جهش ها از اهمیت بیشتری برخوردارند؟
دانشمندان بیشتر به وقوع جهش در ژنی از ویروس SARS-CoV-2 توجه میکنند که پروتئین S (نقش اصلی در ورود ویروس به سلول ها را دارد) را بیان میکند. این پروتئین که توسط واکسن ها مورد هدف قرار گرفته است ، بر اثر بخشی واکسن تأثیر می گذارد. انواع B.1.1.7 ، 501Y.V2 و P.1 همگی به صورت مکرر جهش پیدا میکنند که این جهش ها عمدتا بر پروتئین S تأثیر گذارند. سوال اصلی این است که آیا افرادی که علیه اولین نسل ویروس COVID-19 آنتیبادی تولید کردهاند ( یا از طریق واکسن یا از طریق ایمنی ایجاد شده در اثر ابتلا به بیماری و بهبود) قادر به مقابله با انواع جدید هستند یا خیر. وزارت بهداشت انگلیس اعلام کرد افرادی که قبلاً به اولین نسخه ویروس کرونا آلوده شدند ، به احتمال زیاد یک پاسخ همورال (ایمنی ناشی از تولید آنتی بادی) موثر در برابر ویروس جهش یافته B.1.1.7 ارائه می دهند. اما با این حال اولین مورد شناخته شده از یک بیمار بهبود یافته کرونایی که مجدداً به نسخه P.1 آلوده شد در برزیل گزارش شد.
6. آیا واکسنها موثر خواهند بود؟
تحقیقات در حال انجام است اما نتایج تاکنون پاسخگوی سوالات نبودند. هرچند مطالعاتی در آفریقای جنوبی و در دانشگاه راکفلر در نیویورک به مواردی نگران کننده اشاره دارند:
انستیتوی ملی بیماری های واگیر آفریقای جنوبی نمونه خون 44 بیمار را که قبلاً به کرونا ویروس آلوده بودند مورد بررسی قرار داد تا بیابد که آیا آنتی بادی های بیماران دربرابر نسخه جهش یافته آفریقایی موثر هستند یا خیر. مورد نگران کننده این بود که در نیمی از نمونهها تمام فعالیت های خنثی سازی از بین رفته بود و این نشان میدهد که این بیماران در مقابل نسخه جدید کرونا ویروس کاملا بی دفاع هستند . در سایر بیماران نیز سطح آنتی بادی پلاسما کاهش یافت. اما توجه به این نکته حائز اهمیت است که این افراد با بهبودی از نوع وخیم بیماری کرونا ، از سطح آنتی بادی بالاتری برخوردار بودند. دانشمندان هشدار دادند که نتایج آزمایشگاهی ممکن است با آنچه که اکنون در جامعه در حال رخ دادن باشد متفاوت باشند. آزمایشات دانشگاه راکفلر نشانگر این است که نسخههای جدیدتر ویروس کرونا شامل B.1.1.7،501Y.V2 و P.1، ممکن است اثربخشی واکسن های مدرنا و فایزر را زیرسؤال ببرند.
۷. شرکت های واکسن سازی چه کاری انجام می دهند؟
شرکت بایونتک اظهار کرد که نتایج یک مطالعه آزمایشگاهی منتشر شده در اواسط ژانویه ثابت میکند که بسیار بعید است که ویروس جهش یافته انگلیسی بتواند از واکسن mRNA فایزر – بیونتک جان سالم به در ببرد. (چنین ادعایی بارها توسط رقیبان نیز صورت گرفته است) BioNTech اعلام نمود که آماده است در صورت لزوم واکسنهای خود را با ویروسهای جدید تطبیق دهد. دانشگاه آکسفورد، که با شرکت AstraZeneca Plc همکاری می کند، اعلام کرد که در حال ارزیابی مراحل مورد نیاز برای ساخت سریع واکسن های تطبیق داده شده و ارتقا یافته برای مقابله با انواع جهش یافته ویروس کرونا است. ارتقا و تطبیق واکسن ها به صورت دوره ای مورد جدیدی نیست برای مثال هر ساله واکسن آنفولانزای فصلی تغییر و تطبیق میابد چرا که سرعت تکامل این ویروس بسیار بالا است. برخلاف آنفولانزا ، ویروس های کرونا سازوکار اصلاح خودکار ژنتیکی دارند که میزان جهش های ژنتیکی را به حداقل میرساند.
۸. آیا پیامدهای دیگری نیز در رابطه با جهش ویروس وجود دارد؟
درمان ها و تشخیص ها نیز می توانند تحت تأثیر قرار گیرند. محققان در آفریقای جنوبی دریافته اند که برخی از درمان های وابسته به آنتی بادی ، از جمله محصول شرکت داروسازی Regeneron که استفاده آن در آمریکا ضروری اعلام شده بود ممکن است در برابر نوع 501Y.V2 بی اثر باشد. مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها در ایالات متحده (CDC) اذعان دارد که نسخه های جدید ویروس ممکن است عملکرد برخی از آزمایش های تشخیصی مبتنی بر PCR را تضعیف کند. به گفته سازمان بهداشت جهانی ، این تأثیر احتمالاً قابل توجه نخواهد بود.
منبع : واشنگتن پست
Https://www.washingtonpost.com/business/why-themutated-coronavirus-variants-are-soworrisome/2021/01/21/2b5f7abe-5bb2-11eb-a849-6f9423a75ffd_story.html