به نقل از وال استریت ژورنال، ارتش آمریکا تست انسانی واکسن خود را آغاز کرده و امیدوار است تا نیمه تابستان امسال نتایج آزمایشات انسانی آماده شود. دکتر کیوان مجرد مدیر شاخه بیماریهای مسری انستیتوی سلامت ارتش آمریکا گفت اگر نتایج مثبت باشد توافق با یکی از شرکتهای دارویی جهت انجام آزمایش‌های تکمیلی و ادامه فرآیند تولید انجام خواهد شد. نتایج آزمایشگاهی اولیه حاکی از آن است که این واکسن در برابر سویه‌های جدید ویروس نیز ایمنی ایجاد خواهد کرد. این واکسن که نسل جدید واکسن‌ها است می تواند به عنوان دوز تقویت کننده واکسن‌های موجود نیز استفاده شود.

 نتایج اولیه آزمایشات در مؤسسه تحقیقات نظامی والتر رید نشان می‌دهد که واکسن مبتنی بر پروتئین در حال توسعه توسط ارتش آمریکا تا اواسط تابستان امسال آماده خواهد شد. ارتش آمریکا تست انسانی این واکسن را بر روی 72 فرد بالغ 18 تا 55 ساله از امروز – سه شنبه 20 آوریل 31 فروردین – آغاز خواهد کرد. مؤسسه بایوسنچری که توسعه واکسن‌ها را در جهان پیگیری می‌کند اخیراً اعلام کرده 229 گروه مختلف در سراسر دنیا در حال تلاش برای تولید واکسن انسانی کووید-19 هستند.

این نسل جدید واکسن که در حال توسعه توسط ارتش آمریکاست اگر طبق برنامه، عملکرد متفاوتی با نمونه‌های موجود داشته باشد می تواند نقش مؤثری در واکسیناسیون و ایمنی جوامع ایفا کند. این تفاوت در نوع تحریک پاسخ ایمنی و همچنین شیوه استفاده – استنشاقی یا خوراکی – است. بنابراین می تواند به عنوان دوز اولیه در خارج از آمریکا یا به عنوان دوز تقویت کننده در آمریکا به کار رود. واکسن‌هایی که حاوی ویروس ضعیف شده – آدنوویروس (Adenovirus) – (نظیر Astrazeneca و Johnson&Johanson) هستند پس از دریافت دوز اول ممکن است ایمنی را به شکلی ایجاد کنند که تأثیر دوز تقویت کننده با همان تکنولوژی را کاهش دهند. با این فرض نسل جدید واکسن به عنوان دوز تقویت کننده می‌تواند اثر بیشتری داشته باشد. دکتر مجرد می‌گوید: تست‌های آزمایشگاهی نشان داده که این واکسن اثر بیشتری روی سویه های جدید – که قابلیت شیوع بیشتری هم دارند نظیر آنچه در انگلستان و آفریقای جنوبی دیده شده – خواهد داشت، حتی اگر به عنوان دوز تقویت کننده استفاده شود. دکتر مجرد امیدوار است واکسن در حال توسعه در مؤسسه والتر رید در برابر تمام سویه های ویروس کووید ایمنی قابل قبول ایجاد کند.

محققان امیدوارند، این واکسن چه به عنوان دوز اصلی و چه بعنوان دوز دوم بتواند ایمنی بیشتری در برابر گونه های جدید و آتی ویروس کووید ایجاد کند.

محققان مؤسسه تخقیقات نظامی واکسن را با وارد کردن و نشاندن (hitching) اسپایک پروتئین – که در کروناویروس یافت شده –  بر روی پروتئین دیگری به نام فرریتین – ferritin که در خون انسان یافت می‌شود و ناقل آهن است – توسعه داده‌اند.

پروتئین فرریتین ساختار چند وجهی کروی تشکیل می‌دهد که به کروناویروس شباهت دارد. این ساختار به شکلی طراحی شده که پاسخ سیستم ایمنی را به گونه‌ای خاص تحریک کند. لذا بعدها که فرد واکسینه شده در معرض ویروس قرار گیرد، این ساختار به از بین بردن ویروس واقعی کمک خواهد کرد. واکسن همچنین جزء ترکیبی دیگری تحت عنوان ترکیب کمکی -ادژوان adjuvant – دارد. این ادژوان طراحی شده تا پاسخ ایمنی را بهبود بخشیده و تقویت کند.

دانشمندان در حال طراحی واکسن دیگری با همین شیوه هستند که علاوه بر کووید-19 با سایر ویروسهای کرونا مقابله خواهد کرد.

برخی از داوطللبان یک دوز واکسن و برخی از آنها دو دوز با فاصله چهار هفته دریافت خواهند کرد. آزمایش پاسخ سیستم ایمنی 2 هفته پس از دوز دوم و 6 هفته پس از دریافت نوع تک دوز آن انجام می‌شود.

منبع خبر: مجله وال استریت ژورنال

دیدگاهتان را بنویسید